Rum

Rum už dávno nie je iba nápojom pirátov, ale aj džentlmenov po celom svete. Vyrába sa z cukrovej trstiny a viac ako 80 % svetovej produkcie rumu pochádza z Karibiku. Základné delenie rumov pozná biely a tmavý, ktorý dozrieva v dubových sudoch po sherry či koňaku.

Ak sa iba začínate orientovať vo svete rumov, začnite svetlým rumom. Ten ponúka sladšiu chuť a skvelo vynikne v kokteiloch. Tmavý rum je zasa výrazný, zaujme prenikavou vôňou a dominantnou chuťou, vďaka dlhšej dobe zrenia. V našich končinách poznáme aj Tuzemský um, ktorý však nespĺňa európske legislatívne požiadavky na to, aby sa mohol označovať ako rum. Využijete ho skôr pri pečení, kým pravý rum môžete vychutnávať čistý alebo v obľúbených drinkov ako Cuba Libre či Daiquiri.