Ako oslavujete Veľkú noc vy?

Zaujímavosti

Veľká noc sa vo väčšine krajín zvykne označovať ako sviatok jari. V každom kúte sveta sa však spája s inými ľudovými zvykmi a tradíciami.

Koľko ľudí, toľko chutí

Zaujímavý spôsob oslavy Veľkonočného pondelka pretrváva na Bermudách, kde zvyknú miestni púšťať vlastnoručne vyrobených šarkanov. V Nórsku čítajú celé rodiny detektívky a večer sa spoločne snažia uhádnuť, kto je vrahom. Na Korfu sa zase zvyknú vyhadzovať a rozbíjať nádoby ako symbol začiatku niečoho nového a konca starého.

Šibanie, oblievanie, nalievanie

Nemenej zaujímavé a pestré zvyky pretrvávajú aj na Slovensku. Kým v západných častiach bola typická tradícia šibania dievčat pletenými a farebne zdobenými korbáčmi, na strednom a východnom Slovensku bolo zvykom kúpanie v potoku. Všade však platilo, že šibačov treba ponúknuť a pohostiť.


Nezabudnite na výslužku

Na štedro prestretých stoloch nemôže na Veľkonočný pondelok okrem jedla chýbať ani alkohol. Ak sa rozhodnete pohostiť šibačov kvalitnými destilátmi, odporúčame vám značky Zbojnícka či Domovina, ktoré sú vyrábané zo starostlivo vybraného zdravého ovociaa nadväzujú na slovenské páleničiarske tradície.



Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu