Ste whisky-začiatočník? Potom by ste o nej mali vedieť týchto 5 faktov

Zaujímavosti

Whisky sa často považuje za nápoj gentlemanov, ktorého pitie je takmer obradnou záležitosťou. Na vychutnanie si tohto nápoja, samozrejme, nepotrebujete žiadne špeciálne znalosti, pre rýchle zorientovanie sa v terminológii a spôsoboch jej výroby vám však ponúkame malú pomôcku.  

Whisky alebo whiskey?  

Rozmýšľate, ktorý názov je správny? Obidva – ale každý pre nápoj z inej krajiny. Pomenovanie whisky totiž môžu nosiť len nápoje, ktoré sa vyrábali, destilovali a dozrievali v  Škótsku, Walese, ale i v Kanade alebo v Japonsku. Prívlastok škótska whisky (Scotch) pritom môžu používať len whisky, ktoré vznikli kompletne na území Škótska. Názov írska whisky sa zas používa pre liehoviny z Írska alebo Ameriky. Špeciálnym druhom americkej whiskey je bourbon, ktorý sa však líši zložením - minimálne 51 % z obilnín v jeho základe musí tvoriť kukurica.  

Striktné rozdelenie pomenovania sa spája s odvekou rivalitou o prvenstvo výroby tohto nápoja. Kým Íri argumentujú, že o výrobe whiskey na ich území hovoria už legendy z 12. storočia spojené s ich patrónom Sv. Patrikom, ktorý ich učil vyrábať živú vodu z jačmeňa, Škóti majú svoje prvenstvo aj na papieri. Prvá oficiálna zmienka o výrobe whisky v Škótsku pochádza zo zápisu v štátnej pokladnici v roku 1494, kedy mních John Cor z opátstva Lindores Abbey zaznamenal dodávku ôsmich balení jačmenného sladu na destilovanie aqua vitae, teda vody života. 



Whisky dozrieva len v drevených sudoch 

Špecifickú chuť a arómu whisky má na svedomí najmä dozrievanie v sudoch po kvalitných liehovinách, predovšetkým  sherry či bourbone alebo ich kombinácii. Podľa niektorých odborníkov má práve výber sudov 60-70 % vplyv na výslednú chuť. Whisky Glen Moray napríklad tradične dozrieva niekoľko rokov v dubových sudoch po bourbone zo Severnej Ameriky, vďaka čomu má príjemnú medovo-ovocnú chuť. Čím dlhšie whisky dozrieva, tým sa považuje za kvalitnejšiu. Proces dozrievania však prebieha výlučne v sudoch – a to je údaj o rokoch, ktorý nájdete na etikete whisky. Od momentu, kedy je whisky nafľašovaná si drží svoju stálu chuť, a v nezmenenej podobe vydrží pokojne aj 100 rokov. Otvorená fľaša whisky vydrží 5 rokov.  


Drevené sudy dávajú whisky aj špecifickú farbu 

Drevené sudy nehrajú rolu len pri chuti a vôni whisky, ale aj jej farbe. Hoci sa whisky vyrába z obilného sladu, za jej zlatistú farbu môžu práve niekoľkoročný pobyt v drevených sudoch a malé množstvo karamelu.  

Blended alebo single malt? 

Pri každej whisky nájdete uvedený údaj, či ide o single malt whisky alebo blended whisky. Rozdiel medzi nimi je jednoduchý: Single malt whisky sa vyrába len z jedného druhu sladu, blended whisky je namiešaná z viacerých druhov sladu. Single malt whisky má zvyčajne špecifickejšiu chuť, ktorá sa vždy trochu líši od pálenice, roku a spôsobu výroby. Tieto whisky sa vyrábajú v menších množstvách a v súčasnosti sú menej bežné. Blended whisky kombinujú viacero druhov sladu a ich chuť je vyladenejšia. Kombináciou rôznych maltov majú výrobcovia blended  whisky väčšiu možnosť experimentovať a vytvárať jedinečné whisky s jemnými odtienkami chutí – outland whisky Nomad vznikla kombináciou 30 výberových malt whisky.  


Podávanie whisky 

Whisky s ľadom alebo bez? Ak chcete spoznať čistú chuť whisky, najlepšie si ju, samozrejme, vychutnáte čistú. Mnoho odborníkov sa však zhoduje na tom, že kocka ľadu alebo pár kvapiek vody vám pomôže si ju viac vychutnať – najmä v prípade druhov s vyšším obsahom alkoholu. Whisky odporúčame piť v pohári typu old fashioned alebo v tulipáne s oblým dnom a zúženým otvorom.  

Viac o tom, ako si vybrať správny pohár ku konkrétnemu typu alkoholu sa dozviete v našom predchádzajúcom blogovom článku.


Súvisiace produkty

Viac z nášho blogu